Wykonanie
Karnawał czas chyba już zacząć...i na początek
faworki..skorzystałam z tego przepisu ..tylko , że ja nie miałam zbytnio dużo czasu..więc poszłam na łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego
faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne
faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber.

0,5 kg
mąki1 szkl. letniego
mleka2 łyżki
cukru,10 dag
margaryny5 dag
drożdży2
jajka1 łyżka
spirytusuMargarynę rozpuścić i wystudzić. Do
mleka dodać rozkruszone
drożdże,
cukier oraz tyle
mąki by ciasto miało konsystencje
śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać
mąkę,
alkohol oraz
jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać rozpuszczoną
margarynę i wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. [ ja wyręczyłam się mikserem z hakiem] .Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. [ ja nie odstawiałam]. Następnie rozwałkować na grubość około 6 -7 mm.Radełkiem podzielić na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przepleść jeden koniec paska. Uformowane
faworki smażyć na rozgrzanym
oleju z obu stron do zrumienia. [ smażyłam we frytkownicy] Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane
cukrem pudrem.








