ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

Karnawał czas chyba już zacząć...i na początek faworki..skorzystałam z tego przepisu ..tylko , że ja nie miałam zbytnio dużo czasu..więc poszłam na łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber.
0,5 kg mąki
1 szkl. letniego mleka
2 łyżki cukru,
10 dag margaryny
5 dag drożdży
2 jajka
1 łyżka spirytusu
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka. [ ja wyręczyłam się mikserem z hakiem] .Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. [ ja nie odstawiałam]. Następnie rozwałkować na grubość około 6 -7 mm.Radełkiem podzielić na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przepleść jeden koniec paska. Uformowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia. [ smażyłam we frytkownicy] Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/01/faworki_13.html