ßßß Cookit - przepis na Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku

Baba drożdżowa z rodzynkami i mlekiem w proszku

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu wynalazłam przepis na babę drożdżową z dodatkiem mleka w proszku...i całkiem o nim zapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek mleka..mniam..Jestem ciekawa jakie babki zagoszczą u Was..każdy piekł babkę jaką chciał..Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie ..no i za tydzień znów się spotykamy..znów coś będziemy piekły..
20 g świeżych drożdży
160 ml mleka
90 g miękkiego masła
70 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 łyżeczki z górką mleka w proszku
2 jajka
330 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
rodzynki
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką. Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Kiedy ciasto wypełni nam formę, wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.
Babki piekły:
Lidia
Joasia, Joasia
Iwona
Magdalena
Bożena, Bożena
Asia
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/09/baba-drozdzowa-z-rodzynkami-i-mlekiem-w.html