Wykonanie
Jakiś czas temu wynalazłam przepis na babę
drożdżową z dodatkiem
mleka w proszku...i całkiem o nim zapomniałam..a wspólne pieczenie babki to świetna okazja do wypróbowania tego przepisu.Moja babka nie wygląda tak pięknie jak u Tatiany, ale zapewniam Was, że taka drożdżowa baba jest pyszna...u mnie co prawda bez
cukru pudru..zabrakło niestety w domu..ale mimo tego była zjedzona ze smakiem..dziś rano piekłam , a już nie ma ani okruszka....Kawałek babki i kubek
mleka..mniam..Jestem ciekawa jakie babki zagoszczą u Was..każdy piekł babkę jaką chciał..Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie ..no i za tydzień znów się spotykamy..znów coś będziemy piekły..

20 g świeżych
drożdży160 ml
mleka90 g miękkiego
masła70 g
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii4 łyżeczki z górką
mleka w proszku2
jajka330 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
solirodzynkiDrożdże rozpuścić w 50 ml
mleka, dodać łyżeczkę
cukru , odstawić na 10 minut. W tym czasie
masło utrzeć z
cukrem, po czym dodać
jajka, ekstrakt
waniliowy,
mleko w proszku a następnie
mąkę i
sól. Na końcu wlać
mleko z
drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę
mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać
rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do
chleba]. Przygotować formę, smarując
masłem lub
margaryną i obsypując
mąką. Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Kiedy ciasto wypełni nam formę, wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika. Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać
cukrem.








Babki piekły:LidiaJoasia, JoasiaIwonaMagdalenaBożena, Bożena
Asia