ßßß Cookit - przepis na Chrupiące kukurydziane serniczki

Chrupiące kukurydziane serniczki

nazwa

Wykonanie

Przepis wpadł mi w oko już jakiś czas temu..a znalazłam na Polsat Food Network ..a dopiero wczoraj zrobiłam..według oryginalnego przepisu ciasto po schłodzeniu trzeba było pokroić na 16 kawałków i do ozdobienia były sezonowe owoce..ja nie pokroiłam , zostawiłam całe..każdy kroił kiedy chciał i ile chciał....i ozdobiłam tylko posypką...leniłam się iść w taki upał na działkę po maliny...Na zdjęciu ciasto jeszcze nie stężałe do końca..bałam się, że po powrocie z pracy już nic nie zostanie..Baza kukurydziana jak dla mnie była za słodka..więc można dodać soku z cytryny..
Składniki do bazy:
3 łyżki niesolonego masła [ dałam margarynę Kasię] 150 g małych pianek marshmallows
2 łyżeczki miodu
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
sól
4 szkl. płatków kukurydzianych
Składniki do masy serowej:
około 5 g żelatyny w proszku 500 g mielonego białego sera (kremowego)•1 szkl.kwaśnej śmietanki 1 szkl, cukru pudru 1 łyżka świeżego soku z cytryny ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii sól 2 szkl. świeżych owoców leśnych (truskawki, borówki, jagody itp.) do przyozdobienia [ u mnie kolorowa posypka]
Chrupiąca baza:
Wyłożyć brytfankę papierem do pieczenia, wysmarować masłem lub innym tłuszczem. Rozpuścić masło w rondelku, dodać pianki marshmallows, miód, wanilię i szczyptę soli. Mieszać drewniana łyżką aż pianki marshmallows się rozpuszczą – około 5 minut. Dodać płatki kukurydziane i mieszać aż wszystkie składniki się połączą. Przełożyć masę do wcześniej przygotowanej brytfanki i równo rozprowadzić. Odstawić do stwardnienia, około 20 minut.
Serowa masa:
Połączyć żelatynę w dwoma łyżeczkami wody w miseczce i odstawić na bok aż zmięknie (5 minut). Ubić ser przy pomocy miksera, aż będzie całkowicie kremowy, dodać śmietankę, cukier, sok z cytryny, wanilię i szczyptę soli i miksować dalej aż do uzyskania gładkiej masy. Wstawić żelatynę do mikrofalówki do momentu rozpuszczenia się. Dodać ją do sera i całość zmiksować.
Wylać masę serową na chrupiącą bazę i równo rozprowadzić . Przykryć brytfankę folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Posypać np.kolorową posypką.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/08/chrupiace-kukurydziane-serniczki.html