Wykonanie
Smakuje wspomnieniami.Lubię taką gęstawą, ale z wyraźnie wyczuwalną
dynią i lekko słonawą,ale też odrobinę słodką. Do tego zacierki i zajadam przenosząc się w czasie:).przepis własny1.5 szklanki
mleka3/4 szklanki puree z dyni*1 łyżeczka
masła1 łyżka
cukru z
wanilią ( można zastąpić
miodem)1/4 łyżeczka
soliszczypta startej
gałki muszkatołowejGotujemy
mleko z
masłem, dosładzamy i solimy.Kiedy się zagotuje dodajemy partiami puree z dyni i mieszamy,krótko gotujemy na wolnym ogniu. Gotowe.Podajemy z zacierkami, posypujemy startą
gałką muszkatołową.Możemy zmienić ilość
mleka i puree, ja lubię tę zupę gęstawą(konsystencji zbliżonej do
śmietanki kremówki).* możemy użyć gotowe lub obgotować kawałki dyni obranej ze skórki do miękkości i dobrze zmiksować. Ja użyłam mrożonej dyni w kawałkach, z tegorocznej jesieni:)