Wykonanie
Przepis na to ciasto znalazłam tutaj i piekłam je jakiś czas temu ..Barmbrack
cake to tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone w okresie Halloween, ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby upiec je teraz...pyszne ciasto..polecam..

500 g
mąki350 g tłustego
mleka1 małe
jajko, ubite50 g
masła90 g
cukruopakowanie (7 g)
suszonych drożdżykilka kropli
olejku cytrynowego lub łyżeczka
cynamonu200 ml
herbaty200 g
suszonych owoców lub
bakaliiWieczorem zaparzyć
herbatę, ostudzić. Zalać nią
owoce. Odstawić na całą noc do namoczenia (najlepiej pod przykryciem, żeby nam się "coś" nie utopiło ;)).
Mąkę wymieszać z
drożdżami i
cukrem.
Mleko podgrzać z
masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do
mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite
jajko i olejek lub
cynamon. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej
mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
Owoce przełożyć na sitko i dokładnie odsączyć. Po tym czasie ciasto odgazować, zagnieść, dodać
owoce, wmieszać je dokładnie. Włożyć do miski, do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 min. Przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, odstawić na 15 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min.


