ßßß Cookit - przepis na Drożdżówka z kruszonką

Drożdżówka z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu robiłam barmbrack cake z rodzynkami..a teraz jest bez rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu..
500 g mąki
350 g tłustego mleka
1 małe jajko, ubite
50 g masła
90 g cukru
opakowanie (7 g) suszonych drożdży
kilka kropli olejku cytrynowego
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Mleko podgrzać z masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazować, zagnieść. Włożyć do miski, do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 min. Przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, posypać kruszonką, odstawić na 15 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/09/drozdzowka-z-kruszonka.html