Wykonanie
Jakiś czas temu robiłam barmbrack
cake z
rodzynkami..a teraz jest bez
rodzynek,ale z kruszonką na wierzchu..
500 g
mąki350 g tłustego
mleka1 małe
jajko, ubite50 g
masła90 g
cukruopakowanie (7 g)
suszonych drożdżykilka kropli
olejku cytrynowegoMąkę wymieszać z
drożdżami i
cukrem.
Mleko podgrzać z
masłem (nie gotować, ma być w temperaturze nie wyższej niż 40 st. C). Stopniowo dodawać do
mąki, jednocześnie zagniatając ciasto. Dodać ubite
jajko i olejek. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Ciasto będzie mokre i kleiste - takie ma być. Zagniatać ciasto przez ok. 7-10 min. Przełożyć do miski wysypanej
mąką (około garści), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazować, zagnieść. Włożyć do miski, do ponownego wyrośnięcia, na ok. 30 min. Przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, posypać kruszonką, odstawić na 15 min. do napuszenia. Piec w 180 st. C przez ok. 45 min.