Wykonanie
Pączki...o rany jak dawno ich nie robiłam...i już od kilku dni "chodziły " za mną...ale albo czasu brak, albo
jajek brak..albo coś innego stało na przeszkodzie...aż w końcu ..zrobiłam...pączki...ale jakie? no właśnie..mam już sporo sprawdzonych przepisów ..ale dalej szukam....no i wynalazłam przepis na pączki bez
jajek ..i na dodatek z
wodą gazowaną...[ z
piwem kiedyś robiłam , ale z
wodą gazowaną jeszcze nie]no i cóż...musiałam wypróbować...i nie żałuję...pączki są pyszne, mięciutkie...córka zapowiedziała , że mam zapisać ten przepis i robić tylko takie...[ ale ja mam już zapisanych kilka innych przepisów do wypróbowania i dalej
będę szukać..]

5 dag
drożdży1/3 szkl.
cukru1,5 szkl.gazowanej
wody1/3 szkl.
olejuok. 55 dag
mąki pszennej2 łyżki
rumu lub
wódkiDodatkowo:ok. 20 dag
marmolady różanejDo dekoracji:
cukier puderDrożdże rozetrzeć z połową
cukru, dodać kilka łyżek
mąki pszennej (około 3 łyżki) i razem wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałej
mąki dodać resztę
cukru, lekko podgrzaną
wodę ,
olej,
rum i rozczyn. Wszystko razem wymieszać i zagnieść ręką. Chwilkę wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe
miejscie, aby ciasto podrosło. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać malutką łyżeczką nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać
cukrem pudrem


