Wykonanie

Są smaczne choć różnią się trochę smakiem od pączków tradycyjnych.Polecam,ponieważ są bardzo szybkie i proste w wykonaniu a z
ciastem również nie będzie żadnych problemów:)Pączki są najsmaczniejsze w dniu ich zrobienia:)Składniki:500 g
mąki tortowej300 ml
wody80 g świeżych
drożdży30 ml
oleju4 łyżki
cukrupowidła lub
marmolada (ja użyłam
śliwkowych z
rumem)
Wodę podgrzać w rondelku,do ciepłej wrzucić rozkruszone
drożdże oraz
cukier,mieszać by
drożdże się całkowicie rozpuściły. Do większej miski wsypać przesianą
mąkę,do
mąki powoli wlewać miksturę
drożdżową,wyrabiać ciasto i stopniowo dolewać
olej.Ciasto będzie gotowe gdy przestanie się kleić do rąk,będzie głądkie i lśniące. Na posypanym
mąką blacie rozwałkować ciasto i szklanką wykrawać krążki.Krążki ułożyć na posypanym
mąką blacie ,przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (rosną bardzo szybko).Na większą patelnię wlac
olej,na gorący
olej kłaść krążki i smażyć pączki z obu stron do ładnego zrumienienia.

Gotowe układać na papierowym ręczniku.Nakłuwać szprycą i wciskać powidła.Można posypać też
cukrem pudrem lub polać lukrem.Pączki w sam raz dla alergików albo poczatkujących.Smacznego:)