Wykonanie
Ten chlebek piekłam już jakiś czas temu testując
otręby gryczane ..inspiracją był przepis znaleziony gdzieś w necie..ja jednak zmieniłam rodzaj
mąki , do
mąki pszennej dodałam trochę
mąki żytniej razowej i dodałam
otręby gryczane..

150 g
mąki żytniej razowej350 g
mąki pszennej60 g
płatków owsianych Kupiec40 g
otrębów gryczanych24 g
drożdży świeżych200 ml letniej
wody3/4 szkl. letniego
mleka2 łyżki
oleju rzepakowego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soliPokruszone
drożdże wymieszać z łyżeczką
cukru.Gdy
drożdże się rozpuszczą, dodać 4 łyżki letniej
wody i 2 łyżki
mąki.Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
Płatki i obie
mąki przełożyć do dużej miski, dodać wyrośnięty rozczyn, letnią
wodę, letnie
mleko,
olej i
sól. Wyrobić ciasto mikserem początkowo na wolnych, a po chwili na najwyższych obrotach. Miskę z wyrobionym
ciastem nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć z miski na oprószony
mąką blat i jeszcze przez chwilę wyrobić ręcznie, w razie potrzeby delikatnie podsypując
mąką. Następnie ciasto przełożyć do natłuszczonej i obsypanej
otrębami formy. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrastania. Foremkę z wyrośniętym
ciastem wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec jeszcze 25 minut.
Chleb jest upieczony, gdy pukając w jego spód słychać głuchy odgłos.
Chleb wyłożyć z foremki na kratkę kuchenną do wystudzenia.






