ßßß
Składniki :350 g mąki pszennej50 g otrębów ( może być ich więcej jeśli wolimy gęstsze ciasto)200 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody15 g drożdży ( ja dałam 10 g przy pierwszym pieczeniu )3 łyżki cukru1,5 łyżeczki sodyszczypta soliPrzygotowanie :Zrób zaczyn - pokrusz drożdże , posyp je cukrem oraz łyżką mąki, zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10 minut by rozpoczęły pracę.Gotowy zaczyn przelej do przesianej mąki. Dodaj sól, sodę oraz ciepłą wodę. Wymieszaj dokładnie i pozostaw masę na kolejne 20 - 30 minut w celu podwojenia objętości. Ciasto jest dość rzadkie, więc możemy dodać do niego otręby. Ja tak zrobiłam i nie żałuję. :) Po wyznaczonym czasie smażymy duże i grube placki ( takie jak naleśniki )na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem. Jeśli chcemy uzyskać mniej kaloryczną wersję dodajemy olej ( 50 ml) wcześniej do ciasta i smażymy na suchej patelni. Podajemy posypane cukrem pudrem bądź posmarowane ulubionym smarowidłem.Na walentynki- (Post - Walentynki według Nigruma )zmieniłam nieco przepis dodając do drożdżowej masy pokrojone w małe plasterki jabłka , cappuccino ( 2 łyżki ) oraz cynamon ( 2 łyżeczki ).Ciasto wyrasta mniej ale moim zdaniem jest o wiele smaczniejsze .
A że dziś walentynki to i serduszka dla was. :) Moim zdaniem te placuszki są idealnym śniadaniem dla zakochanych .:)
Smacznego Głodownicy!