Wykonanie
Wspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do wspólnego pieczenia
chleba u Amber ..a Margot zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z
mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego
chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu też dołączę do wspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój chlebek wyrastał nie w koszyku..a w foremce keksówce i pieczony był też w keksówce..
Chleb kukurydziany na zaczynie
drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj .

Składniki na zaczyn „poolish”:125g
maki pszennej 550125g
wody0,5g
drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki
drożdży instant)ciasto właściwe250g
maki 550125g
maki kukurydzianej190g
wody1 łyżeczka
soli7g
drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant)1,5 łyżki
oleju250g zaczynu j.w.W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać
drożdże w wodzie, dodać
mąkę i całość wymieszać. Przykryć folia i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.Następnego dnia
mąkę kukurydziana rozmieszać z
drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.W tym czasie
mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki
chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1).
Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać
maki lub
wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić.Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformować na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1 , 5 godziny w temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość.Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma).Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a
potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.Kiedy
chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.






Lista piekących ten pyszny chlebek.:Amber z bloga Kuchennymi DrzwiamiAnia z bloga Krzywa KromeczkaAnia W z bloga Moje pasje.Kuchnia i ogród.
Anna z bloga Życie od kuchniAga z bloga W sezonie...Alucha z bloga Nie-ład mAlutkiBożena czyli ja z bloga Moje domowe kucharzenieBożenka z bloga Smakowe
kubkiDanusia z bloga Co mi w duszy gra.Gatita z bloga Kulinarne przygody GatityGosia z bloga Co do jedzeniaGosia z bloga Kocham garyIga z bloga Mój czas..a tak go umilamKamila z bloga Ogrody babilonuKarolina z bloga Bochna says deliciousKartoflana z bloga Z kartoflanego
polaKrecia z bloga By było przyjemniejŁucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda z bloga Konwalie w kuchniMarcin z bloga Świat przepisówMargot z bloga Kuchnia Alicji
Marta z bloga Czereśniowa kuchniaMarzena z bloga Zacisze kuchenneOlimpia z bloga Pomysłowe pieczenieRenata S z bloga Forks'N'Canvas
Tofka z bloga Para w kuchniWisła z bloga Zapach
chlebaZ
chlebowym pozdrowieniem!