ßßß Cookit - przepis na Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym

Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym

nazwa

Wykonanie

Wspólne chociaż wirtualne spotkanie w kuchni to fajna zabawa..Tym razem załapałam się do wspólnego pieczenia chleba u Amber ..a Margot zaproponowała pyszny wypiek...Chlebek z mąki kukurydzianej piekłam po raz pierwszy..był smaczny...polecam..A ja dziękuję wszystkim piekareczkom i piekarzom za wspólne pieczenie pysznego chleba...i mam nadzieję, że w przyszłym miesiącu też dołączę do wspólnego pieczenia i znów będziemy coś piekły..Mój chlebek wyrastał nie w koszyku..a w foremce keksówce i pieczony był też w keksówce..
Chleb kukurydziany na zaczynie drożdżowym poolish J. Hamelmana. A przepis podała Małgorzata Zielińska tutaj .
Składniki na zaczyn „poolish”:
125g maki pszennej 550
125g wody
0,5g drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki drożdży instant)
ciasto właściwe
250g maki 550
125g maki kukurydzianej
190g wody
1 łyżeczka soli
7g drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant)
1,5 łyżki oleju
250g zaczynu j.w.
W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać drożdże w wodzie, dodać mąkę i całość wymieszać. Przykryć folia i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.
Następnego dnia mąkę kukurydziana rozmieszać z drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.
W tym czasie mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1). Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać maki lub wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.
Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić.
Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformować na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1 , 5 godziny w temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość.
Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma).Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.
Kiedy chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.
Lista piekących ten pyszny chlebek.:
Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami
Ania z bloga Krzywa Kromeczka
Ania W z bloga Moje pasje.Kuchnia i ogród.
Anna z bloga Życie od kuchni
Aga z bloga W sezonie...
Alucha z bloga Nie-ład mAlutki
Bożena czyli ja z bloga Moje domowe kucharzenie
Bożenka z bloga Smakowe kubki
Danusia z bloga Co mi w duszy gra.
Gatita z bloga Kulinarne przygody Gatity
Gosia z bloga Co do jedzenia
Gosia z bloga Kocham gary
Iga z bloga Mój czas..a tak go umilam
Kamila z bloga Ogrody babilonu
Karolina z bloga Bochna says delicious
Kartoflana z bloga Z kartoflanego pola
Krecia z bloga By było przyjemniej
Łucja z bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Magda z bloga Konwalie w kuchni
Marcin z bloga Świat przepisów
Margot z bloga Kuchnia Alicji
Marta z bloga Czereśniowa kuchnia
Marzena z bloga Zacisze kuchenne
Olimpia z bloga Pomysłowe pieczenie
Renata S z bloga Forks'N'Canvas
Tofka z bloga Para w kuchni
Wisła z bloga Zapach chleba
Z chlebowym pozdrowieniem!
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html