Wykonanie

W listopadowej piekarni u Amber upiekliśmy tym razem
Chleb kukurydziany na zaczynie poolish, z przepisu Małgorzaty Zielińskiej, zaproponowany przez Alicję .Uznałam, że to świetna okazja, aby zużyć stojącą na półce
kaszkę kukurydzianą. Zamiana
mąki kukurydzianej na
kaszkę nie zaszkodziła ciastu. Dało się dobrze zagnieść, uformować, a
potem upiec.Bezproblemowy
chleb o sympatycznym kolorze. Czy ktoś może nie lubić wypieków z żółciutkim wnętrzem i chrupiąca skórką?

wg J. Hamelmanapoolish125 g
maki pszennej 550125 g
wody0,5 g
drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki
drożdży instant)ciasto właściwe250 g
mąki 550125 g
mąki kukurydzianej (dałam
kaszkę kukurydzianą)190 g
wody1 łyżeczka
soli7 g
drożdży świeżych (dałam płaską łyżeczkę instant)1,5 łyżki
oleju250 g zaczynu j.w.W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać
drożdże w wodzie, dodać
mąkę i całość wymieszać. Przykryć folia i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.Następnego dnia
mąkę kukurydzianą rozmieszać z
drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.W tym czasie
mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta.Dodać pozostałe składniki
chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1).
Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać
mąki lub
wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kulę i znowu odstawić.Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformować na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1 , 5 godziny w temp ok. 24 st. Mnie po tym czasie podwoił objętość.Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a
potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.Kiedy
chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.

Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlAnia W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlAga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.htmlBożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.htmlGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.htmlGucioIga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlKarolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.htmlKartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/htmlKrecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.htmlMarcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlOlimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlRenata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlWisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Chleb dodaję do grudniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach"Wszystkich zapraszam serdecznie do dołączenia.