Wykonanie

Kolejne zadanie w wspólnej piekarni. Tym razem
chleb na drożdżach z dodatkiem
mąki kukurydzianej. Bardzo przypomina mi
bułkę, którą moja ciocia piekła specjalnie na Święta, dzieci ją uwielbiały.I ja teraz zrobię ten chlebek na Święta. Mam nadzieję, że przywołam wspomnienia...

wg Hamelmanaskładniki na zaczyn „poolish”:125g
maki pszennej 550125g
wody0,5g
drożdży świeżych (mniej niż ¼ łyżeczki
drożdży instant)ciasto właściwe:250g
maki 550125g
maki kukurydzianej190g
wody1 łyżeczka
soli7g
drożdży świeżych (plaska łyżeczka instant)1,5 łyżki
oleju250g zaczynu j.w.Przygotowanie:W przeddzień pieczenia zrobić zaczyn poolish. Rozmieszać
drożdże w wodzie, dodać
mąkę i całość wymieszać. Przykryć folią i odstawić na 12 do 16 godzin w temp pokojowej.Następnego dnia
mąkę kukurydzianą rozmieszać z
drożdżami rozprowadzonymi w wodzie, wymieszać i odstawić na ok. 15 minut.W tym czasie
mąka kukurydziana powinna trochę napęcznieć, co powinno ułatwić późniejsze wyrabianie ciasta. Dodać pozostałe składniki
chleba i wyrabiać (mikserem ok. 3 minut – poziom 1).
Mąka kukurydziana nie jest łatwa do wyrabiania. Dlatego ważne jest aby na tym etapie skontrolować jeszcze konsystencje ciasta, w miarę potrzeby dodać
maki lub
wody. Wyrobić jeszcze raz około 3 minut (mikser – poziom 2). Mnie udało się zrobić ciasto luźne, ale gładkie i sprężyste i dobrze trzymające formę.Odstawić przykryte do wyrośnięcia na półtorej godziny, w międzyczasie po ok 45 min wyjąc, lekko odgazować, uformować kule i znowu odstawić.Wyjąć z miski jeszcze raz odgazować i uformować z grubsza, przykryć i dać odpocząć 10-20 minut. Uformować na blacie zgrabny bochenek z ładnie napiętą powierzchnia, na ile się da i ułożyć w koszyku do wyrastania na 1 , 5 godziny w temp ok. 24 st, żeby podwoił objętość.Piekarnik nagrzać do 240 st C (z kamieniem jeśli ktoś ma). Bochenek zgrabnie przerzucić z koszyka na łopatę, szybko naciąć, a
potem przerzucić na kamień, jednocześnie wlewając do formy ustawionej na dnie piekarnika pól szklanki wrzątku.Kiedy
chleb zacznie się rumienić, otworzyć na chwilkę drzwiczki piekarnika, żeby usunąć nadmiar pary. Piec ok. 40 minut.Wg mnie temperatura jest zbyt wysoka, wystarczy pewnie 220 st i czas też może być krótszy, gdyż skórka zb yt mocno się "przyrumieniła".

Bardzo dziękuję Amber za zorganizowanie kolejnej akcji, Margot za pomysł i wszystkim piekarkom i piekarzom za te wspólne chwile. Zapraszam na ich blogi, żeby pokosztować i ich
chlebki:A mber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlAnia W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlAga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.htmlAlucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.htmlBożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlBożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.htmlDanusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.htmlGatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlGosia http://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.htmlGucioIga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.htmlKamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.htmlKarolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.htmlKartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/htmlKrecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.htmlŁucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.htmlMarcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.htmlMarzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlOlimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.htmlRenata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.htmlWisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html