Wykonanie
Pyszny
dżem z dyni...jak dla mnie był smaczny taki gorący ..prosto z garnka...chociaż ze słoiczka też jest dobry...Robiłam
dżemy z
cukinii z dodatkiem
galaretek, a ten pomysł podpatrzyłam tutaj. ..wieczorem
dynię [ ja robiłam z połowy porcji] zasypałam
cukrem...a rano przed wyjściem do pracy miałam gotować 2 godziny..no , ale cóż ...trochę się zaspało...i
dynia gotowała się tylko godzinę..a nawet nie całą godzinę...a jak dla mnie to nie miała żadnego znaczenia..były lekko wyczuwalne kawałki dyni, ale myślę, że nawet to i lepiej. ..tzn..jak kto lubi..
5 kg dyni1 kg
cukru4
galaretki pomarańczowe w proszku [ u mnie
brzoskwiniowe]1
olejek pomarańczowy4 łyżki stołowe kwasku
cytrynowego lub sok z 2
cytrynDynię obrać i pokroić w kostkę, zasypać
cukrem i odstawić na noc. Rano odlać 2 szklanki powstałego soku, a pozostałą
dynię gotować przez 2 godziny. Wystudzić, a następnie gotować jeszcze przez godzinę. Odlany sok zagotować i rozpuścić w nim
galaretki, kwasek oraz olejek. Gorący płyn wlać do ugotowanej dyni i gotować całość przez pół godziny. Gorący
dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia. Słoiki możemy pasteryzować.