Wykonanie
...mam i ja ;)Przyłączam się do ogólnoblogowego
cukiniowo -
dżemowego szaleństwa. :) Na próbę zrobiłam porcję z jednej, wielkiej
cukinii, ale już w trakcie smażenia, wiedziałam, że
będę dorabiać kolejne - ze startą
skórką pomarańczową i, może, z
wanilią.
Dżem smakuje rewelacyjnie, mimo, że jest wyjątkowo słodki, praktycznie, sam się zjada - pierwszy raz zdarzyło mi się podjadać "eksponaty" podczas robienia zdjęć. ;) Przepis podpatrzyłam u
Asiejki . Polecam!

5 kg
cukinii1 kg
cukru4
galaretki pomarańczowe5 łyżeczek kwasku
cytrynowego1
olejek pomarańczowyCukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę
cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy
dżem będzie gęsty i jednolity dodać
cukier,
galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.Smacznego!
