ßßß Cookit - przepis na Pomaranczowy dzem z cukinii

Pomaranczowy dzem z cukinii

nazwa

Wykonanie

...mam i ja ;)
Przyłączam się do ogólnoblogowego cukiniowo - dżemowego szaleństwa. :) Na próbę zrobiłam porcję z jednej, wielkiej cukinii, ale już w trakcie smażenia, wiedziałam, że będę dorabiać kolejne - ze startą skórką pomarańczową i, może, z wanilią. Dżem smakuje rewelacyjnie, mimo, że jest wyjątkowo słodki, praktycznie, sam się zjada - pierwszy raz zdarzyło mi się podjadać "eksponaty" podczas robienia zdjęć. ;) Przepis podpatrzyłam u Asiejki . Polecam!
5 kg cukinii
1 kg cukru
4 galaretki pomarańczowe
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
1 olejek pomarańczowy
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona. Połowę cukinii pokroić w kosteczkę a drugą połowę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Smażyć aż zgęstnieje. Pod koniec smażenia, gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier, galaretki, kwasek i olejek. Całość smażyć jeszcze 30 minut. Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/08/Pomaranczowy-dzem-z-cukinii.html