W naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfiturowocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżemcukiniowo-pomarańczowy .Składniki:1 kg cukru4 torebkigalaretki pomarańczowej5 kg cukinii5 łyżeczek kwasku cytrynowegokilka kropli olejku pomarańczowegoCukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy ją do dużego garnka i smażymy aż zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku.Smacznego!