ßßß Cookit - przepis na Dżem cukiniowo-pomarańczowy

Dżem cukiniowo-pomarańczowy

nazwa

Wykonanie

W naszej kuchni nie może zabraknąć przetworów: kompotów, dżemów, konfitur owocowych. Jednak nie zapominajmy o warzywach. Dlatego też postanowiłam podzielić się z Wami kolejnymi przepisami. Dzisiaj proponuję dżem cukiniowo-pomarańczowy .
Składniki:
1 kg cukru
4 torebki galaretki pomarańczowej
5 kg cukinii
5 łyżeczek kwasku cytrynowego
kilka kropli olejku pomarańczowego
Cukinię obieramy i wydrążamy z nich nasienie. Miąższ kroimy w niedużą kostkę. Przekładamy ją do dużego garnka i smażymy aż zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku.
Smacznego!
Źródło:http://saloniksmakow.blogspot.com/2014/08/dzem-cukiniowo-pomaranczowy.html