ßßß Cookit - przepis na Pomarańczowy dżem z cukinii

Pomarańczowy dżem z cukinii

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 2,5 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka)
- 40 dag cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżki olejku pomarańczowego
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
1. Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Kroimy ją w kostkę, zalewamy 1/2 szklanki wody i smażymy do jej miękkości.
2. Dodajemy galaretki, olejek, cukier i kwasek cytrynowy. Wszystko smażymy jeszcze ok. 30 min. (można zmiksować). Nakładamy do słoiczków, kładziemy je na zakrętce lub chwile gotujemy w garnku dla trwałości.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2011/07/pomaranczowy-dzem-z-cukinii.html