Wykonanie
Bardzo fajny dżemik, który w sezonie jest nie
drogi a bardzo smaczny. W wielu , zwłaszcza starych przepisach, można znaleźć używanie
dżemu morelowego jako glazury. Ja wypróbowałam i wiem, że ten nadaje się równie dobrze.- 2,5 kg
cukinii- 4
pomarańcze- 2
galaretki pomarańczowe- 3 łyżeczki kwasku
cytrynowego- kg
cukru- skórka otarta z dwóch
pomarańczyCukinię obrać, wypestkować i pokroić w kawałeczki. Zasypać
cukrem i odstawić na 12 godzin. Po upływie tego czasu
cukinię wraz z
sokiem wlać do garnka i gotować aż do miękkości. Po około 1 godzinie dodajemy pokrojone w cząstki i wypestkowane
pomarańcze bez albedo. Kiedy wszystko będzie rozgotowane i zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na około 5-7 minut do odparowania. Dodajemy wówczas
galaretki, kwasek i skórkę startą z dwóch
pomarańczy. Wszystko przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 min. Z podanej porcji wychodzi 6 tradycyjnych słoików.