Wykonanie
Kolejna zbrodnia dokonana. Kolejne słoiki czekają na zimę. Z tym, że już nie mam gdzie ich przechowywać. Podjęliśmy decyzję o stworzeniu w domu prawdziwej spiżarni. Nie będzie łatwo, ale widzimy palącą potrzebę :)Tej zbrodni dokonałam na przepięknej dyni. Mogła stać się ozdobą Halloween. Mogła stać się zupą . Stała się
dżemem. I to
dżemem zagęszczonym
pomarańczową galaretką! Przepis znalazłam TU i od razu zapałałam do niego sympatią. Wiedziałam, co robię :)
Dżem jest przepyszny i na pewno umili nie jedno zimowe śniadanie :)
Składniki:2 , 5 kg dyni500 g
cukru2
galaretki pomarańczowe w proszkusok z 1
cytrynySposób przygotowania:
Dynię obierz i pokrój w grubą kostkę. Zasyp
cukrem i odstaw na noc. Rano odlej 1 szklankę powstałego soku, a pozostałą
dynię z
sokiem gotuj przez 2 godziny. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie gotuj jeszcze przez 1 godzinę - ale uważaj! lubi się przypalić! Często mieszaj.Odlany wcześniej sok zagotuj i rozmieszaj w nim
galaretkę oraz
sok z cytryny. Wlej do gorącej dyni, dobrze wymieszaj i zagotuj. Gorący
dżem przełóż do przygotowanych wcześniej słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.