ßßß Cookit - przepis na Dżem brzoskwiniowy

Dżem brzoskwiniowy

nazwa

Wykonanie

Cieszyłam się jeszcze miesiąc temu z brzoskwiniowego urodzaju, bo gałęzie aż się uginały pod ciężarem owoców. Jednak wichura sprzed 2 tygodni zmieniła sytuację, spadła co najmniej połowa; z bólem serca musiałam wyrzucić niedojrzałe jeszcze owoce. Cóż, dobrze że coś zostało :) Zaczęłam dziś od pysznego dżemu, lekko kwaskawego, będzie idealny do deserów.
Proporcje :
1 kg dojrzałych brzoskwiń
3/4 szklanki cukru
sok z 1 cytryny
Przygotowanie :
Umyte brzoskwinie kroję na pół, wyjmuję pestki, obieram ze skórki. Kroję je w niewielkie kawałki i przekładam do szerokiego garnka z grubym dnem. Dosypuję cukier i gotuję na małym ogniu ok. 30 minut, mieszając by owoce się nie przypaliły. Wyłączam kuchenkę, pozwalam zawartości garnka przestygnąć, po czym dolewam sok z cytryny i powtarzam czynność- gotuję przez 30 minut. Gorącym dżemem wypełniam wyparzone słoiki, dokładnie zakręcam, pasteryzuję 15 minut.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/08/dzem-brzoskwiniowy.html