Wykonanie
Dostałam wiaderko
brzoskwiń, sąsiadka przyniosła mi wczoraj bo nie wiedziała co z nimi zrobić. No jak to co - schować do słoików. Ale, ze moja sąsiadka to już wiekowa pani to nie ma siły na zaprawianie, a na działce
brzoskwinie obrodziły. Tak więc dzisiaj zrobiłam kilka słoiczków musu.Przepis podpowiedziała mi Iwonka :-) moja serdeczna koleżanka :-)Zapraszam :-)Składniki:- 2 kg
brzoskwiń (waga z pestkami)- 500 g
cukru- sok z 1 dużej
cytryny- 1
laska waniliiWykonanie:
Brzoskwinie obieramy i usuwamy pestki. Kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zasypujemy połową
cukru, dodajemy
sok z cytryny,
laskę wanilii kroimy na pół i wydłubujemy nasionka i wrzucamy razem wszystko do garnka (laskę też). Gotujemy na małym ogniu 2-3 godziny. Dodajemy resztę
cukru i miksujemy blenderem na mus. Gotujemy jeszcze godzinę, aż odpowiednio zgęstnieje. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.Przenosimy do piwnicy :-)Smacznego :-)