Wykonanie
Córki kupiły
arbuza.. i pytały co z niego
będę robić..no jak to co? ..
arbuzowy przysmak...no , ale jaki?..mhm..sama nie wiedziałam jaki...ale troszkę pomyślałam i tak powstał mój eksperyment z
arbuzem..i muszę powiedzieć, że wyszło całkiem nieźle..jako spód wykorzystałam ciasto kruche
migdałowe ..Takie ciasto można zrobić również na biszkoptach..i będzie też dobre..

1 szkl.
mąki1/2 kostki
margaryny2 łyżki mielonych
migdałów1
żółtko1 łyżka kwaśnej
śmietanyZ wszystkich składników zagnieść ciasto ,zawinąć w folię spożywczą na i odłożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować i przełożyć do formy.Nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20-25 minut. Wystudzić.0,5 l
jogurtu naturalnegoćwiartka małego
arbuza2-3 łyżki
żelatyny + 1/4 szkl.
wodycukier do smaku3 dowolne
galaretkiArbuza obrać ze skóry i pozbyć się pestek , pokroić na mniejsze kawałki .
Galaretki rozpuścić [ każdą osobno] w wodzie .Odstawić do zastygnięcia.Dwie zastygnięte pokroić w kostkę.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia.Przełożyć kostki
arbuza do blendera , dodać
jogurt ,
cukier i zmiksować.Masę połączyć z
żelatyną - wlewać powoli ciągle mieszając.Dodać pokrojone
galaretki i znów wymieszać.Masę przelać na upieczony i ostudzony spód z ciasta kruchego.Zalać tężejącą
galaretką i odstawić do zastygnięcia.



