Myślę, że takie krucho-drożdżoweciasteczka nie wymagają komentarza.Są pyszne i tyle.Polecam gorąco!Składniki:40 dkg mąki4 łyżki kwaśnej śmietany2 dkg drożdży1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia2 łyzki cukru1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek)2 żółtka3 łyżki wodymarmoladaWykonanie:Mąkę, cukier, żółtka, tłuszcz siekamy nożem w misce. Dodajemy kwaśną śmietanę oraz drożdże rozkruszone i rozpuszczone w 3 łyżkach wody. Całość zagniatamy. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy trochę marmolady lub powideł śliwkowych. 2 przeciwne narożniki składamy do środka. Ciasteczka smarujemy rozkłóconym białkiem, które pozostało nam od ciasta. Wierzch posypujemy odrobiną cukru waniliowego. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i pieczemy ok. 20 min w temp. 185st.