Wykonanie
Mam kilka książek kulinarnych, sporo gazetek itp ..czasem zastanawiam się co z nich przygotować..ale jak zobaczyłam akcję Oczytani 2013! postanowiłam wziąć udział w tej nietypowej akcji..a polega ona wykonaniu pierwszego przepisu z książki lub gazetki kulinarnej ..ale ma to być przepis ze strony 18..Tak więc swoje książki pootwierałam na stronie 18 ...i cóż...w jednej z nich jest spis treści...w innej jakaś potrawa i brak składników w domu..ale znalazłam kilka takich stron [18] z przepisami, które zachęcają do zrobienia..na początek w ruch poszła książeczka Kuchnia Polska -Wybrane przepisy..Strona 18..są trzy przepisy..pierwszy z nich to grzanki jagodzianki..ale ja jestem za leniwa i do lasu nie chodzę...więc wybrałam się na działkę i nazbierałam poziomek i
truskawek..grzanki wyszły pyszne...

4 kromki
chleba tostowego1 szkl.gęstej
śmietany2 łyżki
cukru pudru1 łyżka
cukru2 łyżki
masła1 kopiasta szkl.
jagód [ u mnie
poziomki i
truskawki]3 łyżki
likieru jajecznegoŚmietanę ubijać, dodając do niej stopniowo
cukier, ciągle ubijając.Dodać
owoce [
poziomki i pokrojone w małe kawałki
truskawki]i delikatnie wymieszać.
Masło roztopić z
cukrem na patelni i usmażyć
chleb z obu stron na jasno złoty kolor.Po usmażeniu
chleb przełożyć na talerzyk, na wierzch nałożyć
śmietanę z
owocami i skropić
likierem.Podawać od razu.