Wykonanie

2 szklanki
mąki30 g
masła4- 6 łyżek kwaśnej
śmietany1/2 szklanki
cukru pudru150 g
jagód4 łyżki
cukru pudrułyżka
mąki ziemniaczanejopcjonalnie: łyżeczka
cukru z
waniliąMąkę posiekać z
masłem, dodać
śmietanę i
cukier, zagnieść ciasto. Włożyć na 15- 20 minut do zamrażarki. Tuż przed wyciągnięciem ciasta z chłodziarki przebrane
owoce połączyć z
cukrem i
skrobią. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 1,5- 3 mm, powycinać kwadraty (10- 12) o
boku około 10 cm. Na każdy z nich nakładać
owoce, zlepiać brzegi dłonią i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 15- 17 minut. Smacznego!