ßßß Cookit - przepis na Gryczotto

Gryczotto

nazwa

Wykonanie

Skoro jest risotto , to może być i gryczotto..i nie będę mówić, a raczej pisać , że sama to wymyśliłam ..bo przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska... czytałam i w gazetkach i gdzieś w necie, że ktoś tam wymyślił ot tak znienacka gryczotto...Ja zrobiłam ciut z mniejszej porcji..dałam 30 dkg kaszy gryczanej , a i tak dużo tego wyszło..a nawet i ciut zostało..u mnie te oto gryczotto było zjedzone z gulaszem, ale i bez gulaszu też można zjeść..
40 dag kaszy gryczanej Lestello [ dałam 30 dkg]
25 dag pieczarek
2 cebule
rosół z kostki (najlepiej grzybowy) [ u mnie bulion pieczarkowy z maślaną nuta Winiary
oliwa lub olej
1 łyżka masła
sól, pieprz
garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, dusić przez chwilę na małym ogniu. Dodać kaszę gryczaną i podgrzewać, stale mieszając, aż kasza wchłonie cały tłuszcz. Dolewać rosół po jednej szklance, gotować, mieszając, aż kasza będzie miękka. Doprawić. Przed podaniem dodać posiekaną natkę pietruszki, łyżkę surowego masła i dobrze wymieszać.
Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/06/1320gryczotto.html