Wykonanie

Skoro jest risotto , to może być i gryczotto..i nie
będę mówić, a raczej pisać , że sama to wymyśliłam ..bo przepis znalazłam w książce Kuchnia Polska... czytałam i w gazetkach i gdzieś w necie, że ktoś tam wymyślił ot tak znienacka gryczotto...Ja zrobiłam ciut z mniejszej porcji..dałam 30 dkg
kaszy gryczanej , a i tak dużo tego wyszło..a nawet i ciut zostało..u mnie te oto gryczotto było zjedzone z gulaszem, ale i bez gulaszu też można zjeść..40 dag
kaszy gryczanej Lestello [ dałam 30 dkg]25 dag
pieczarek2
cebulerosół z kostki (najlepiej
grzybowy) [ u mnie
bulion pieczarkowy z
maślaną nuta
Winiaryoliwa lub
olej1 łyżka
masłasól,
pieprzgarść posiekanej
zieleniny (
natka pietruszki,
bazylia,
szczypiorek)
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać umyte i pokrojone w plasterki
pieczarki, dusić przez chwilę na małym ogniu. Dodać
kaszę gryczaną i podgrzewać, stale mieszając, aż
kasza wchłonie cały tłuszcz. Dolewać rosół po jednej szklance, gotować, mieszając, aż
kasza będzie miękka. Doprawić. Przed podaniem dodać posiekaną
natkę pietruszki, łyżkę surowego
masła i dobrze wymieszać.

Przepis z książki -Kuchnia Polska -Małgorzaty Caprari 2006