ßßß Cookit - przepis na Mufiny z suszoną żurawiną

Mufiny z suszoną żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam mufinek...i oto są z dodatkiem suszonej żurawiny..
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szkl. suszonych żurawin Marsyl
sok z 1/2 cytryny
2 jajka
3/4 szkl. mleka
10 dag masła
1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki różowego barwnika spożywczego
Żurawiny zalać sokiem cytrynowym i odstawić na kilka minut.Maślo roztopić.W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche razem z żurawinami i sokiem cytrynowym.W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem , ekstraktem i barwnikiem. Dodac powoli masło i wymieszać, dodać do składników sypkich i wymieszać.Ciasto wyłożyc do papilotek i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone dowolnie udekorowac.
Ta wieloletnia roślina rodzi owoce wyglądem zbliżone do borówek.
Świeże owoce są bardzo kwaśne dlatego też często spożywane są dopiero po przetworzeniu.
Z żurawiny wytwarza się dżemy, syropy, soki, można ją dodać do mięs, ciast, sporządzić nalewkę.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/895-mufiny-z-suszona-zurawina.html