ßßß
Cookit - przepis na Mufiny z suszoną żurawiną
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Mufiny z suszoną żurawiną
Składniki
Mąka
Cukier
Proszek do pieczenia
Sól
Suszona żurawina
Marsala
Cytryna
Jajko
Mleko
Masło
Wanilia
Barwnik spożywczy różowy
Wykonanie
Dawno nie robiłam mufinek...i oto są z dodatkiem
suszonej żurawiny
..2 szkl.
mąki
3/4 szkl.
cukru
2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia
szczypta
soli
3/4 szkl.
suszonych żurawin
Marsyl
sok z 1/2
cytryny
2
jajka
3/4 szkl.
mleka
10 dag
masła
1/2 łyżki ekstraktu
waniliowego
1/2 łyżeczki
różowego barwnika spożywczego
Żurawiny
zalać
sokiem cytrynowym
i odstawić na kilka minut.
Maślo
roztopić.W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche razem z
żurawinami
i
sokiem cytrynowym
.W drugiej misce roztrzepać
jajka
z
mlekiem
, ekstraktem i barwnikiem. Dodac powoli
masło
i wymieszać, dodać do składników sypkich i wymieszać.Ciasto wyłożyc do papilotek i piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone dowolnie udekorowac.
Ta wieloletnia roślina rodzi
owoce
wyglądem zbliżone do
borówek
.Świeże
owoce
są bardzo kwaśne dlatego też często spożywane są dopiero po przetworzeniu.Z
żurawiny
wytwarza się
dżemy
,
syropy
,
soki
, można ją dodać do
mięs
, ciast, sporządzić
nalewkę
.
Źródło:
http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/09/895-mufiny-z-suszona-zurawina.html
Przepisy powiązane
Pancake – czyli po naszemu racuchy
Ucierane ciasto z brzoskwiniami
Pancakes z żurawiną
Babeczki waniliowe
Ciasteczka cytrynowe
Składniki powiązane (0)