ßßß Cookit - przepis na Żurek na domowym zakwasie

Żurek na domowym zakwasie

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam domowy zakwas na żurek , więc pora na jego wykorzystanie.
0,5 kg białej kiełbasy
0,4 kg wędzonego boczku
2 liście laurowe
pieprz
0 , 5 l zakwasu na żurek
majeranek
sól
śmietana
ugotowane na twardo jajka
Wlać wodę do garnka [około 2 litrów], dodać kiełbasę i wędzony boczek, pieprz i liście laurowe. Gotować ok. 30 minut, następnie wyciągnąć kiełbasę i boczek , pokroić - kiełbasę w plasterki,a boczek w kostkę.
Do wywaru dodać zakwas i wymieszać, a potem dodać śmietanę i pokrojoną kiełbasę i boczek mięso, doprawić majerankiem i chwilkę podgotować.Zupę wlać do talerza i ułożyć ugotowane na twardo jajka.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/03/564-zurek-na-domowym-zakwasie.html