ßßß Cookit - przepis na Żurek wielkanocny z jajkiem

Żurek wielkanocny z jajkiem

nazwa

Wykonanie

Na moim stole Wielkanocnym nie może zabraknąć żurku. Robiony kilka dni temu zakwas tak kusił zapachami, ze musiałam już ugotować żurek. Delikatny, na wędzonym boczku i pysznej białej kiełbasie z dodatkiem jajka i łyżką gęstej, wiejskiej śmietany. Nie wyobrażam sobie świat bez żurku czy białego barszczu, a Wy?
Składniki :
* domowy zakwas na żurek
* włoszczyzna
* 4 jajka ugotowane na twardo
* 4 białe kiełbasy surowe
* plaster wędzonego boczku
* śmietana wiejska
* majeranek
* pieprz świeżo mielony
Przygotowanie :
Zagotować białą kiełbasę z boczkiem i warzywami. Gdy warzywa będą miękkie dodać zakwas, zagotować. Na talerzach ułożyć plasterki białej kiełbasy, boczek pokrojony w kostkę oraz połówki jajek. Zalać gorącym żurkiem i dodać po łyżce śmietany. Przyprawić majerankiem i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Garnek otrzymałam od sklepu przyjemnegotowanie.pl
Źródło:http://www.magicznezyciemarty.pl/2014/04/zurek-wielkanocny-z-jajkiem.html