Wykonanie
SKŁADNIKI na 6 -8 porcji :2
kiełbasy białe surowe2
kiełbasy pieprzowe lub polska surowaopcjonalnie podsmażony
boczek2 paczki białego barszczu
Winiary200 ml kwaśnej
śmietany 12 lub 18 %1-2 ząbki
czosnku1 spora łyżka
majerankujajka ugotowane na twardo
Kiełbasę zalewamy
wodą i parzymy ok 30 min /80 C/ . Nie doprowadzamy do wrzenia by
kiełbasa nie stwardniała . W do garnuszka przesypujemy zupki , zalewamy zimną
wodą i dokładnie mieszamy / .
Kiełbasę wyjmujemy z garnka gdzie się parzyła i dolewamy wymieszane zupki . Doprowadzamy do zagotowania .
Śmietanę przekładamy do garnuszka i dolewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy , energicznie mieszamy . Zahartowaną w ten sposób
śmietanę przelewamy do zupy , dodajemy pokrojony drobno
czosnek i
majeranek . Lekko ostudzoną
kiełbaskę kroimy w cienkie plasterki , dorzucamy do zupy . Podajemy z
jajkiem ugotowanym na twardo .
Do przepisu użyłam domowej
białej kiełbasy , bardzo prostej do przygotowania , przepis znajdziecie TUTAJ :