Zostały ziemniaki z obiadu i oto propozycja .. kotleciki.1 kg ziemniaków3 łyżki bułki tartej plus do obtaczanie kotletów2 surowe jajka1 jajko ugotowane na twardo3 łyżki mąkisól, pieprz do smakuZiemniaki obrać, ugotować. Ostudzone zmielić na gładką masę. Wyłożyć na stolnicy podsypanej mąką, dodać surowe jaja i posiekane ugotowane na twardo. Wymieszać. Dodać sól, pieprz i bułkę tartą ponownie starannie wymieszać. Z wyrobionej masy formować kotlety. Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.3 dag suszonych grzybów1 łyżka mąki1 łyżka masła1 / 2 szklanki śmietanysólpieprz do smaku3 łyżki posiekanej zielonej pietruszkiGrzyby namoczyć (najlepiej na noc) a następnie ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby pokroić drobno. Masło rozpuścić na patelni lub w rondelku, dodać mąkę, rozetrzeć, dolewać wywar z grzybów energicznie mieszając, po dodaniu całego wywaru zagotować. Dodać pokrojone grzyby. Lekko ostudzić i dodać śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę.