Wykonanie
Szybkie śniadanie to czasem jedyna możliwość aby nie spóźnić się do pracy. Zdecydowanie należę do osób, które bez śniadania nie mogą funkcjonować normalnie. Nie
mogę się skupić a prowadzenie samochodu z burczeniem w brzuchu doprowadza mnie do furii. Dlatego zawsze przed wyjściem jem chociaż niewielkie śniadanie. Czasem zdarza mi się zabrać kanapkę i jeść ją w samochodzie (ale unikam tego!).Dzisiaj przedstawię Wam przepis na
owocową owsiankę, która w zasadzie przygotowuje się sama. Wystarczy odrobina samodyscypliny w robieniu zakupów dzień wcześniej (pamiętaj o zakupie
owoców). Przygotowanie to 10-15 minut. Można ją zapakować i zjeść w biurze.Składniki:szklanka
mleka50g
płatków owsianych (najlepiej górskich)połówka dojrzałego
mango1
banan2-3
truskawkipołówka
brzoskwini2-3 łyżki
mioduMleko zagotowujemy w rondelku. Wsypujemy
płatki owsiane i gotujemy około 2 minut (w zależności jaką konsystencję lubimy – ja wolę bardziej chrupką). Powyżej 3 minut gotowania konsystencja będzie przypominała papkę. Gotową owsiankę przekładamy do miseczki. Polewamy kilkoma łyżkami
miodu.
Mango obieramy i kroimy w kostkę.
Banana obieramy i kroimy w plasterki.
Truskawki myjemy, obcinamy szypułkę i kroimy w plasterki.
Brzoskwinię myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki.Dodatkowo można całość posypać posiekanymi
orzechami laskowymi lub niesolonymi
pistacjami.