ßßß
Moja rodzina twierdzi zgodnie, że zaraz po bożonarodzeniowym makowcu to właśnie karpatka jest najlepszym ciastem w moim wykonaniu. Zawsze wychodzi pulchna a jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż innych ciast. Z podanych proporcji można otrzymać około 20 porcji jednak z doświadczenia wiem, że nie warto kroić małych kawałków. Ona znika błyskawicznie!Samo ciasto nie należy do słodkich, jednak w połączeniu z kremem maślanym tworzy bardzo udany słodki duet. Wierzch posypuję zawsze cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Składniki na ciasto:125g margaryny (pół kostki)120g mąki pszennej tortowej250 ml wodyszczypta proszku do pieczeniaszczypta soli4-5 jajek (w zależności od wielkości)W rondelku roztapiamy margarynę w wodzie i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień. Dodajemy sól a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka a jego powierzchnia zacznie robić się błyszcząca. Zestawiamy i czekamy aż masa ostygnie.Kolejno dodajemy po jednym jajku i mikserem dokładnie miksujemy całość na gładką masę.Formę do pieczenia (jedną dużą lub dwie mniejsze; ja używam tej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy dokładnie na blasze (najlepiej wilgotnym nożem). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni (ciasto wkładamy do piekarnika gdy ten lekko się nagrzeje). Wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru.Składniki na krem:2 opakowania waniliowego budyniu500ml pełnotłustego mleka100g białego cukru (lub nieco mniej gdy używamy słodzonego budyniu)100-200g masła 82% tłuszczu mlecznego (w zależności jak bardzo maślane kremy lubisz oraz jak bardzo sztywną konsystencję finalną chcesz uzyskać – im więcej masła tym krem jest bardziej sztywny)Budynie przygotowujemy tak jak napisano na opakowaniu (ale w sumie w 500ml mleka a nie w 1 litrze) dodając do nich cukier. Odstawiamy do wystygnięcia przykryte folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu). Całkowicie schłodzoną masę miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku miękkiego masła.Upieczone ciasto przekładamy kremem i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby masło dobrze stężało. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.