Wykonanie

Moja rodzina twierdzi zgodnie, że zaraz po bożonarodzeniowym makowcu to właśnie karpatka jest najlepszym
ciastem w moim wykonaniu. Zawsze wychodzi pulchna a jej przygotowanie nie zajmuje więcej czasu niż innych ciast. Z podanych proporcji można otrzymać około 20 porcji jednak z doświadczenia wiem, że nie warto kroić małych kawałków. Ona znika błyskawicznie!Samo ciasto nie należy do słodkich, jednak w połączeniu z kremem maślanym tworzy bardzo udany słodki duet. Wierzch posypuję zawsze
cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Składniki na ciasto:125g
margaryny (pół kostki)120g
mąki pszennej tortowej250 ml
wodyszczypta
proszku do pieczeniaszczypta
soli4-5
jajek (w zależności od wielkości)W rondelku roztapiamy
margarynę w wodzie i zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień. Dodajemy
sól a następnie przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Bardzo energicznie mieszamy aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka a jego powierzchnia zacznie robić się błyszcząca. Zestawiamy i czekamy aż masa ostygnie.Kolejno dodajemy po jednym
jajku i mikserem dokładnie miksujemy całość na gładką masę.Formę do pieczenia (jedną dużą lub dwie mniejsze; ja używam tej z piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Masę rozsmarowujemy dokładnie na blasze (najlepiej wilgotnym nożem). Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 220 stopni (ciasto wkładamy do piekarnika gdy ten lekko się nagrzeje). Wierzch ciasta powinien nabrać złotego koloru.Składniki na krem:2 opakowania
waniliowego budyniu500ml pełnotłustego
mleka100g
białego cukru (lub nieco mniej gdy używamy słodzonego budyniu)100-200g
masła 82% tłuszczu
mlecznego (w zależności jak bardzo maślane kremy lubisz oraz jak bardzo sztywną konsystencję finalną chcesz uzyskać – im więcej
masła tym krem jest bardziej sztywny)Budynie przygotowujemy tak jak napisano na opakowaniu (ale w
sumie w 500ml
mleka a nie w 1 litrze) dodając do nich
cukier. Odstawiamy do wystygnięcia przykryte folią spożywczą (tak aby dotykała powierzchni budyniu). Całkowicie schłodzoną masę miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku miękkiego
masła.Upieczone ciasto przekładamy kremem i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki aby
masło dobrze stężało. Tuż przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.