Wykonanie


Tak jak wspominałam na facebooku przez najbliższe kilka dni
będę gościć na profilu
Winiary i mądrzyć się na temat kuchni włoskiej. Sukcesywnie też
będę zamieszczać na blogu przepisy na potrawy, które gotowałam dla moich
winiarowych gości.Dzisiaj przedstawię przepis na gnocchi
szpinakowe podane z sosem
Winiary 4
sery.

Składniki:200g ugotowanych
ziemniaków (ja ugotowałam w łupinkach a dopiero
potem je obrałam, zawierają wtedy więcej smaku)200g
mąki semoliny (można użyć też zwykłej
mąki pszennej)1
jajko100g
szpinaku – może być mrożony, ważne jest aby był dobrze odciśnięty z
wody. Ten w całości dobrze siekamy
sólWszystkie składniki wkładamy do misy i zagniatamy na jednolitą, elastyczną masę. Ciasto powinno przy wyrabianiu łatwo odklejać się od ścian miski. W razie potrzeby podsypujemy
mąką (ale uwaga, żeby nie przesadzić bo gnocchi wyjdą zbyt twarde). Po wyrobieniu przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na chwilę (składniki ładnie się wtedy połączą). Ciasto dzielimy na części i z każdej robimy wałeczek. Odcinamy
ostrym nożem po 1 cm kawałku i przy pomocy widelca robimy małe wgłębienia. Dzięki nim sos nie będzie nam spływał. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie przez 5 minut od wypłynięcia.Podajemy z sosem
Winiary Italia 4
sery przygotowanym według instrukcji na opakowaniu.





Zdjęcia:
WINIARY