ßßß
składniki:100 g szpinaku ( u mnie mrożony brykiet )1 jajko80-100 g wody280-300 g mąki orkiszowej (zmielone ziarno orkiszu)1/2 łyżeczki soliWykonanie z pomocą Thermomixa:Szpinak (tylko lekko rozmrożony) włożyć do naczynia, zmiksować 10 s., / obr.10; zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia.Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto 1 min. / InterwałWyłożyć ciasto na posypany mąką blat lub stolnicę, podzielić na 8 częściZ każdej części uformować cienki wałeczek. Jeżeli mamy dzieci, które lubią pomacać w kuchni to tą czynność możemy powierzyć właśnie im :)Każdy wałeczek pokroić nożem na ukośne kluseczki (takie cienkie kopytka)W dwóch porcjach ugotować w osolonej wodzie. Po wypłynięciu kluseczek gotować jeszcze ok.3 min.Podawać z różnymi sosamiBardzo dobrze sprawdzają się jako dodatek do warzywnych sałatek
Smacznego!