Wykonanie
Od jakiegoś czasu codziennie piekę
chleb pszenny na zakwasie. Zaraziła mnie tym mama już drugi raz. Poprzednio jednak poległam bo nie mogłam sobie poradzić z systematycznością. Nie dokarmiałam zakwasu na czas więc co jakiś czas musiałam zaczynać od nowa. Tym razem jednak wyrobiłam sobie 3-dniowy cykl. Oczywiście zakwas ciągle jest ten sam po prostu go odżywiam regularnie przez co nie mam żadnych niespodzianek.Od razu zaznaczę, że nie jest to
chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. Z prostej przyczyny taki po prostu smakuje nam bardziej. Nie jestem miłośnikiem
chlebów mocno ciemnych i gdy wybieram się do sklepu to jednak zawsze wybieram
pieczywo jaśniejsze.
Chleb do którego chcę Was namówić to bardzo zdrowa wersja domowego
pieczywa. Jest przy tym bardzo łatwym do przygotowania a jedyny problem stanowi systematyczność. Ja piekę go co 2-3 dni. Jest bardzo sycący więc spokojnie starcza nam na ten czas. W środku znajdują się
płatki owsiane,
pestki dyni i
słonecznika,
siemię lniane.Składniki:170ml
wody5g
drożdży świeżych1 łyżeczka
cukru (lub
miodu)150g zakwasu żytniego (przepis na zakwas)70g
płatków owsianych (ja używam zwykłych lub górskich)300g
mąki pszennej typu 650
pestki dyni,
słonecznika i
siemię lniane – ilość wedle uznania (ja dodaję po garstce każdego z nich)2 łyżeczki
soliWszystkie składniki w podanej kolejności wkładam do maszyny do pieczenia
chleba . Nastawiam program Normalny, wciskam start i tyle.Jeżeli jednak nie posiadasz w domu maszyny musisz najpierw
drożdże zasypać
cukrem. Odczekać chwilę i dodać letnią
wodę. Dodając po kolei pozostałe składniki zagniatać ciasto. Nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Zagnieść ponownie. Przełożyć do foremki i odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Do lekkiego zrumienienia wierzchu.Zużyty zakwas odżywiam 3-4 kopiastymi łyżkami
mąki żytniej razowej. Dodaję
wody. Przechowuję w lodówce.