ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny na zakwasie z pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym

Chleb pszenny na zakwasie z pestkami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu codziennie piekę chleb pszenny na zakwasie. Zaraziła mnie tym mama już drugi raz. Poprzednio jednak poległam bo nie mogłam sobie poradzić z systematycznością. Nie dokarmiałam zakwasu na czas więc co jakiś czas musiałam zaczynać od nowa. Tym razem jednak wyrobiłam sobie 3-dniowy cykl. Oczywiście zakwas ciągle jest ten sam po prostu go odżywiam regularnie przez co nie mam żadnych niespodzianek.
Od razu zaznaczę, że nie jest to chleb tylko i wyłącznie na zakwasie. Z prostej przyczyny taki po prostu smakuje nam bardziej. Nie jestem miłośnikiem chlebów mocno ciemnych i gdy wybieram się do sklepu to jednak zawsze wybieram pieczywo jaśniejsze. Chleb do którego chcę Was namówić to bardzo zdrowa wersja domowego pieczywa. Jest przy tym bardzo łatwym do przygotowania a jedyny problem stanowi systematyczność. Ja piekę go co 2-3 dni. Jest bardzo sycący więc spokojnie starcza nam na ten czas. W środku znajdują się płatki owsiane, pestki dyni i słonecznika, siemię lniane.
Składniki:
170ml wody
5g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru (lub miodu)
150g zakwasu żytniego (przepis na zakwas)
70g płatków owsianych (ja używam zwykłych lub górskich)
300g mąki pszennej typu 650
pestki dyni, słonecznika i siemię lniane – ilość wedle uznania (ja dodaję po garstce każdego z nich)
2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki w podanej kolejności wkładam do maszyny do pieczenia chleba . Nastawiam program Normalny, wciskam start i tyle.
Jeżeli jednak nie posiadasz w domu maszyny musisz najpierw drożdże zasypać cukrem. Odczekać chwilę i dodać letnią wodę. Dodając po kolei pozostałe składniki zagniatać ciasto. Nie powinno się zbytnio kleić do rąk. Następnie odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Zagnieść ponownie. Przełożyć do foremki i odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Po tym czasie upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Zużyty zakwas odżywiam 3-4 kopiastymi łyżkami mąki żytniej razowej. Dodaję wody. Przechowuję w lodówce.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chleb-pszenny-zakwasie-pestkami-dyni-slonecznika-siemieniem-lnianym