Wykonanie

Pyszny
chleb o wspaniałej chrupiącej skórce i mięciuteńkim środku. Pieczony na bazie
mąki pszennej z dodatkiem
otrębów i ziaren. Ciasto jest przyjemne w obróbce i nie wymaga długiego wyrabiania i przekładania z koszy na blachę - wyrasta bowiem bezpośrednio w foremce. Przepis pochodzi z książki "Dobre gotowanie - thermomix na każdy dzień". Polecam :)Składniki:40g
drożdży1 łyżeczka
cukru500ml letniej
wody500g
mąki pszennej typ 65080g
otrębów pszennych1 łyżeczka
soliok 1/2 szkl. ziaren oleistych (
słonecznik, siemienie lnu,
pestki dyni)Wykonanie termomix:Wszystkie składniki włożyć do naczynia i wyrabiać 3 min/obr.interwał.Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętośćPiec ok 40 min w temp 210 stopniWykonanie tradycyjne:
Drożdże i
cukier rozpuścić w wodzie. Dodać
mąkę, ziarna,
otreby i
sól i wyrobić elastyczne gładkie ciasto.Włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki o dł 40 cm i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętośćPiec ok 40 min w temp 210 stopniSmacznego :)

