Wykonanie

Chrupiąca skórka, pulchny środek, łatwy w przygotowaniu. Czy smaczny? Co kto lubi, ale każdy kto jadł ten czy inne moje
drożdżowe chleby, od razu prosi o przepis, a ostatnio sporo ich upiekłam i sporo imprez obsłużyłam ;)Składniki:150 g
mąki pszennej razowej typ 1850350 g
maki pszennej typ 65050 g
otrębów pszennych50 g
mleka w proszku (2 czubate łyżki)15 g świeżych
drożdży450 ml letniej
wody1 czubata łyżeczka
soli1 czubata łyżeczka
cukru
Drożdże rozpuścić w wodzie z łyżeczką
cukru. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto, około 5 minut, najlepiej końcówkami do
ciasta drożdżowego (haki). Zwilżoną, silikonową
łopatką podważyć ciasto od dna i
boków miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Po około 1,5 godziny wstawić żeliwny gar do piekarnika i rozgrzewać w temperaturze 240 stopni. Odgazować wyrośnięte ciasto, na blacie rozłożyć papier do pieczenia i obficie posypać
mąką (białą). Przełożyć ciasto i uformować prostokąt. Złożyć dwa krótsze boki, na nie założyć dwa dłuższe. Lekko docisnąć. Odwrócić, uformować bochenek, posypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić na czas rozgrzewania piekarnika, 30 minut. Przełożyć do garnka razem z papierem. Przykryć szczelnie pokrywką i piec 40 minut. Od razu wyjąć i studzić na kratce. Kroić dopiero po godzinie.