Wykonanie


Wczoraj widziałeś moją wersję na
Kurczaka po indyjsku . Był podawany z
ryżem. Dzisiaj postanowiłam przygotować do niego chleek naan. Przepis jest bardzo prosty i pomijając czas wyrastania, dość szybki i nie pracochłonny. Ilość przypraw można dodać wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na mniej aromatyczną ich wersję.


Składniki:500g
mąki pszennej300ml
mleka15g świeżych
drożdży2 łyżeczki
czarnuszki (ja dodałam mniej)0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
soli1
jajo2 łyżki stopionego
masła200ml gęstego
jogurtu naturalnegoMleko (lekko podgrzane),
drożdże i trochę
mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż roztwór podwoi objętość. Dodajemy resztę
mąki,
proszek do pieczenia,
czarnuszkę i
sól.
Jajko roztrzepujemy z
jogurtem. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać trochę
mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.Po około godzinie dzielimy wyrośnięte ciasto na 10-12 porcji i formujemy płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez około 7 minut w 200 stopniach na górnej półce w piekarniku. W połowie tego czasu przekładamy
chlebki na drugą stronę.