ßßß Cookit - przepis na Nawigacja we wpisach

Nawigacja we wpisach

nazwa

Wykonanie

Wczoraj widziałeś moją wersję na Kurczaka po indyjsku . Był podawany z ryżem. Dzisiaj postanowiłam przygotować do niego chleek naan. Przepis jest bardzo prosty i pomijając czas wyrastania, dość szybki i nie pracochłonny. Ilość przypraw można dodać wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na mniej aromatyczną ich wersję.
Składniki:
500g mąki pszennej
300ml mleka
15g świeżych drożdży
2 łyżeczki czarnuszki (ja dodałam mniej)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki soli
1 jajo
2 łyżki stopionego masła
200ml gęstego jogurtu naturalnego
Mleko (lekko podgrzane), drożdże i trochę mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż roztwór podwoi objętość. Dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, czarnuszkę i sól.
Jajko roztrzepujemy z jogurtem. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać trochę mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
Po około godzinie dzielimy wyrośnięte ciasto na 10-12 porcji i formujemy płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez około 7 minut w 200 stopniach na górnej półce w piekarniku. W połowie tego czasu przekładamy chlebki na drugą stronę.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chlebek-naan-idealny-dodatek-do-dan-indyskich