ßßß

Wczoraj widziałeś moją wersję na Kurczaka po indyjsku . Był podawany z ryżem. Dzisiaj postanowiłam przygotować do niego chleek naan. Przepis jest bardzo prosty i pomijając czas wyrastania, dość szybki i nie pracochłonny. Ilość przypraw można dodać wedle własnego uznania. Ja zdecydowałam się na mniej aromatyczną ich wersję.
Składniki:500g mąki pszennej300ml mleka15g świeżych drożdży2 łyżeczki czarnuszki (ja dodałam mniej)0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki soli1 jajo2 łyżki stopionego masła200ml gęstego jogurtu naturalnegoMleko (lekko podgrzane), drożdże i trochę mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż roztwór podwoi objętość. Dodajemy resztę mąki, proszek do pieczenia, czarnuszkę i sól.Jajko roztrzepujemy z jogurtem. Dodajemy do reszty składników i zagniatamy ciasto. Nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać trochę mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.Po około godzinie dzielimy wyrośnięte ciasto na 10-12 porcji i formujemy płaskie placki. Układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez około 7 minut w 200 stopniach na górnej półce w piekarniku. W połowie tego czasu przekładamy chlebki na drugą stronę.