ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
2 pęczki białych szparagów
1 duża cebula
4 łyżki masła
1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
drobno zmielony pieprz
100 ml śmietanki kremówki 30%
Propozycja podania:
Chipsy z bekonu - plasterki bekonu wytopione na patelni i odsączone na papierowych ręcznikach, listki rukwi wodnej lub rukoli
Przygotowanie
Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki (ok. 3 cm), łodyżki obrać, pokroić na 2 cm kawałki. Twarde końcówki można wykorzystać do ugotowania bulionu jarzynowego, są łykowate i nie nadają się na zmiksowanie w zupie.
W garnku roztopić 2 łyżki masła i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Następnie dodać szparagi (oprócz główek), dodać 2 łyżki masła i smażyć co chwilę mieszając przez 1-2 minuty. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut, następnie dodać główki szparagów i gotować jeszcze 2 minuty. Zmiksować w stojącym blenderze z dodatkiem śmietanki kremówki na idealnie gładki krem (około 1 minuta miksowania), pozostawiając kilka główek szparagów do dekoracji.
Zupę można dodatkowo przelać przez sito i przetrzeć łyżką zgromadzony na sicie miąższ, w ten sposób pozbędziemy się resztek łykowatych cząstek szparagów. Do zupy dodać pół łyżeczki drobno zmielonego pieprzu i podgrzać przed podaniem na małym ogniu. Podawać z chipsami z bekonu i tartą gałką muszkatołową oraz opcjonalnie z rukwią wodną lub rukolą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szparagi/zupa_krem_z_bialych_szparagow/przepis.html