ßßß Cookit - przepis na Zupa krem ze szparagów i bietoli - My Blueberry Corner

Zupa krem ze szparagów i bietoli - My Blueberry Corner

nazwa

Wykonanie

Poziom trudności
Doskonała zupa krem z białych warzyw. Delikatny smak szparagów i bietoli (boćwiny, buraka liściowego) świetnie komponuje się z odrobiną skwarek z wędzonej słoniny. Jest sycąca i lekka.
Porcja dla 3 osób
Składniki:
1 mały pęczek białych szparagów
łodygi z jednej bietoli
1 cebula
1 łyżka masła klarowanego
½ litra bulionu (może być mrożony)
½ litra wody
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 płaska łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
4 łyżki śmietanki 30%
4 plastry wędzonej słoniny
½ placka pszennej tortilli
Sposób przygotowania:
Szparagi opłukać, odłamać twarde, łykowate końcówki. Miękkie części pokroić na plasterki.
Łodygi bietoli umyć i pociąć w 1 cm kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W garnku zagotować wodę wraz z bulionem, zielem angielskim i liściem laurowym.
Na patelni roztopić masło, zeszklić cebulę, dodać bietolę i szparagi i smażyć przez 5 minut.
Z garnka wyjąć ziele i liść laurowy, dodać podsmażone warzywa, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i gotować jeszcze przez 15 minut.
Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć na skwarki na małej patelni.
Zupę zblendować na krem, dodać śmietankę i wymieszać.
Rozlać do miseczek, do każdej dodać ⅓ podsmażonych skwarek ze słoniny. Podawać z podsmażonymi kawałkami pszennej tortilli .
Smacznego!
Źródło:http://jagodzianka.com/2015/07/zupa-krem-ze-szparagow-i-bietoli