ßßß Cookit - przepis na Zupa z bobem i młodymi ziemniakami

Zupa z bobem i młodymi ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 porcje
2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
1/2 kg młodych ziemniaków
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
4 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
100 g śmietany 18% lub 12%
ser feta
Przygotowanie
Przygotować bób: ugotować w osolonej wodzie i obrać, odmierzyć potrzebną ilość. Ziemniaki oskrobać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zrumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez ok. 2 minuty.
Wlać gorący bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować zupę pod przykryciem przez około 10 - 15 minut do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Dodać ugotowany bób gotować jeszcze przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać 3 łyżki posiekanego koperku i szczypiorek, odstawić z ognia.
Śmietanę umieścić w kubeczku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami letniej wody, następnie dodawać po łyżce wywar z zupy za każdym razem mieszając, dodać tak około 10 łyżek wywaru, dopiero taką zahartowaną śmietanę możemy dodać do garnka z zupą. Podawać z pokruszoną fetą i resztą koperku.
Wskazówki
W wersji wegańskiej używamy śmietanki sojowej, owsianej lub ryżowej, zamiast masła dajemy więcej oliwy i pomijamy fetę.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-z-bobem-i-mlodymi-ziemniakami