ßßß Cookit - przepis na Zupa ziemniaczano-fasolkowa

Zupa ziemniaczano-fasolkowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 porcje
1 łyżka oliwy extra vergine
1 łyżka masła
1/2 kg ziemniaków
1 i 1/2 litra rosołu lub bulionu drobiowego/jarzynowego
garść zielonej fasolki szparagowej
180 g śmietany 18% (gęstej, z kubka)
3 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
ok 50 g łososia wędzonego lub sera feta
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i obsmażać je przez około 5 minut co chwilę mieszając.
Wlać gorący rosół lub bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem. Fasolkę przyciąć na końcach, pokroić na kawałki i dodać do zupy, gotować przez ok. 15 minut pod uchyloną pokrywą. Na koniec ziemniaki mają zacząć się rozpadać.
Śmietanę umieścić w kubku i rozcieńczyć kilkoma łyżkami zupy (aby ją zahartować), stopniowo dodawać do reszty zupy w garnku jednocześnie energicznie mieszając.
Posypać szczypiorkiem lub koperkiem. Podawać z łososiem wędzonym lub pokruszoną fetą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-ziemniaczano-fasolkowa