ßßß
Wpis na bloguSpodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!Oceń przepis aby doradzić innym!Średnia: 5(1 głos )5
01 5admin5 / 5 starsDuszona cykoriaCykoria duszona na maśle to francuski klasyk. Można ją traktować jako dodatek do białego mięsa lub smażonej ryby. Aby cykoria była miękka musi być duszona pod przykryciem, z małą ilością tłuszczu, z dodatkiem wody lub białego wina, dodawanego w miarę potrzeby.Składniki4 porcje1 kg cykorii60 g masła1 łyżeczka cukru pudrusok z 1/2 cytryny150 ml wodysól i świeżo zmielony pieprzPrzygotowanieCykorie opłukać i osuszyć. Wykroić głąb i brzydkie liście, pokroić na plasterki i palcami rozdzielić poszczególne liście.Na patelni na umiarkowanym ogniu roztopić masło. Włożyć pokrojone cykorie i mieszając smażyć przez 1 minutę, aż pokryją się masłem.Doprawić solą, pieprzem, cukrem pudrem, sokiem z cytryny. Wlać wodę i od czasu do czasu mieszając dusić pod przykryciem przez 10-15 minut, aż cykorie będą miękkie, ale nie rozgotowane.Jeśli płyn paruje zbyt szybko, można dodać trochę wody. Jeśli na patelni pozostało trochę wody, zwiększyć ogień i gotować chwilę bez przykrycia.Cykoria z gruszkąTo dobry pomysł na urozmaicenie powyższego przepisu. Gruszka daje trochę słodyczy i wzbogaca smak cykorii. Tak przygotowany dodatek można podawać do smażonych plasterków foie gras z kaczki lub do pieczonego białego mięsa.Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę i włożyć do salaterki. Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.Cykorie przyrządzić tak jak powyżej, pod koniec duszenia dodać do cykorii pokrojone gruszki i posypać 30 g cukru pudru. Gotować bez przykrycia, aż płyn odparuje i cukier zacznie się karmelizować.WskazówkiW moich przepisach użyłam cykorii różowej, ale podobnie przyrządza się również cykorię żółto-zieloną. Cykoria przygotowana zgodnie z przepisem nie ma prawa być gorzka.