ßßß Cookit - przepis na Sardynki w sosie cytrynowym

Sardynki w sosie cytrynowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
sardynki 25 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 100 gramów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Cytrynę dokładnie obrać , wyczyścić ja nawet z białych błonek które znajdują się pomiędzy plasterkami cytryny. Taki miąższ posiekać i pozostawić. Masło roztopić (30g) przyprawić solą i pieprzem. Rybę posmarować tym tłuszczem i ułożyć w nagrzanym piekarniku lub grillu smażyć przez 6-7 minut stale obracając rybę z jednej strony na drugą. W międzyczasie stopić pozostałe masło , zdjąć garnek z ognia i dodać ziele fenkułu i cytrynę. Po upieczeniu sardynek, natychmiast polać sosem i podawać na ciepło.
Uwagi:
Sardynki smakują najlepiej świeże jeżeli takich nie możemy dostać w sprzedaży lub mamy wątpliwości co do jakości ryby można ją zastąpić np świeżą szprotką.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Włoska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6961/Sardynki-w-sosie-cytrynowym