Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
sardynki 25 sztuk
cytryna 1 sztuk
masło 100 gramów
sól według uznania
pieprz według uznaniaWykonanie:
Cytrynę dokładnie obrać , wyczyścić ja nawet z białych błonek które znajdują się pomiędzy plasterkami
cytryny. Taki miąższ posiekać i pozostawić.
Masło roztopić (30g) przyprawić
solą i
pieprzem.
Rybę posmarować tym tłuszczem i ułożyć w nagrzanym piekarniku lub grillu smażyć przez 6-7 minut stale obracając
rybę z jednej strony na drugą. W międzyczasie stopić pozostałe
masło , zdjąć garnek z ognia i dodać ziele fenkułu i
cytrynę. Po upieczeniu sardynek, natychmiast polać sosem i podawać na ciepło.Uwagi:
Sardynki smakują najlepiej świeże jeżeli takich nie możemy dostać w sprzedaży lub mamy wątpliwości co do jakości
ryby można ją zastąpić np świeżą
szprotką.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia WłoskaPotrawy z RybDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: