ßßß Cookit - przepis na Pstrąg w soli

Pstrąg w soli

nazwa

Wykonanie

Najprostszy na świecie, bardzo apetyczny, a do tego zdrowy obiad. Ryba jest bardzo soczysta i aromatyczna. Polecam!
Składniki:
· 1 pstrąg
· 1 kg soli
· woda- ile zabierze sól
· sól do smaku
· pieprz
· cytryna
Oczyszczonego pstrąga solimy i pieprzymy od środka. Wkładamy do środka plastry cytryny. Do soli dolewamy stopniowo tyle wody, by powstała nam konsystencja mokrego piasku. Na piekarnikowej blasze wykładamy podwójną warstwę foli aluminiowej. Na folię wykładamy połowę soli, robimy z niej pierzynkę dla ryby. Na soli układamy pstrąga, obkładamy go pozostałą solą, tak by cała ryba była szczelnie zamknięta. Folią zamykamy rybę i wstawiamy ją do piekarnika na ok. 30-40 minut, 180 stopni, termoobieg. Ryba jest bardzo soczysta i delikatna.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/12/pstrag-w-soli.html