ßßß
U mnie znowu jabłkowo – naprodukowałam musu jabłkowego, zrobiłam z niego zimny jabłecznik na bazie cytrynowej galaretki. Spód improwizowany, z pośpiechu i dla wygody zrobiony w mikrofalówce. Wyszło pyszne, orzeźwiające letnie ciasto .2 szklanki musu jabłkowegogalaretka cytrynowa i łyżka żelatynyspód :2/3 szklanki mąki1 /2 szklanki jogurtu naturalnego2 łyżki oleju1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki cynamonuSpód wymyśliłam, bo chciałam, żeby jabłkowa galaretka miała jakąś bazę. Zmieszałam jogurt z olejem, dodawałam stopniowo mieszając mąkę z proszkiem i cynamonem. Wstawiłam w naczyniu żaroodpornym do mikrofalówki na 6 minut na 500 W i był gotowy. Wystudziłam.Zapomniałam dodać cukru do składników, zorientowałam się dopiero po upieczeniu – ale wyszło to na dobre, o czym niebawem.Galaretkę zmieszałam z płaską łyżką żelatyny i rozpuściłam w szklance wrzątku. Studziłam dokładnie mieszając. Gdy zaczęła zastygać, dodałam słodki mus jabłkowy i wymieszałam. Wylałam na spód w tym samym naczyniu i wstawiłam do lodówki na noc.Był pyszny i orzeźwiający, słodka galaretka jabłkowa świetnie smakowała na wytrawnym cynamonowym spodzie – jak na krakersach, tylko z cynamonem. Udał mi się ten deser i powtórzę go na pewno .Smacznego !
Tydzień temu ogłosiłam na blogu konkurs na danie z jabłek . Dostałam sporo interesujących przepisów, które na pewno wykorzystam. Nie mogłam się zdecydować, kogo nagrodzić – wylosowałam więc autorki przepisów. Są to :KasiaUlcikEli_555Proszę nagrodzone osoby o przysłanie mi swojego adresu na [email protected], żebym mogła wysłać nagrody. Ostatnia partia chipsów właśnie dosusza się na słońcu :