ßßß

Dostałam trochę pigw i pragnąc je jak najlepiej wykorzystać dodałam je do jabłek i zrobiłam mus. Pigwy się trudno obiera, dlatego wybrałam formę musu, po prostu rozgotowałam pokrojone owoce z dodatkiem cukru a potem przetarłam je przez sito.
Proporcje były następujące : kilo jabłek, okolo 30 dkg pigw i 2 szklanki cukru. Cukru trzeba sporo, bo pigwy są bardzo kwaśne, ale smak mają niesamowity. Mus okazal się tak pyszny, że znikał błyskawicznie , resztę postanowiłam dodać do placka.
2 jajka5 łyżek cukru1/2 szklanki oleju1/2 szklanki mlekamały jogurt naturalny1, 5 szklanki mąki2 lyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka cukru waniliowegomiseczka musu jabłkowo-pigwowego1/2 galaretki cytrynowejpolewa czekoladowaJajka roztrzepać z cukrem, dodawać mieszając olej, jogurt i mleko oraz mąkę z proszkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, piec około 45 min do suchego patyczka.Ostudzić, przekroić na pół.Mus podgrzać mocno, wsypać do niego pół galaretki cytrynowej, mieszając intensywnie. Ostudzić. Przełożyć musem placek, polać polewą czekoladową.Połączenie placka jogurtowego, musu i polewy czekoladowej dało przyjemny efekt smakowy.Smacznego !