ßßß Cookit - przepis na ŻEBERKA DUSZONE Z PAPIERÓWKĄ I CEBULĄ

ŻEBERKA DUSZONE Z PAPIERÓWKĄ I CEBULĄ

nazwa

Wykonanie

O tym, że jabłka pasują do wieprzowiny przekonałam się już dawno. Toteż kiedy w sezonie papierówkowym kupiłam ładne mięsne żeberka z niewielką ilością kości, to pod koniec duszenia dorzuciłam nieco tych pysznych letnich jabłuszek, pokrojonych w ćwiartki. Dodały mięsu delikatności, tym bardziej, że wykorzystałam nieco naturalnego soku z tych jabłek do podlania mięsa. W towarzystwie cebuli i majeranku smaki ładnie się połączyły. Nie smakowały tak ciekawie, jak papierówki z grilla, które kiedyś robiłam , ale były pyszną letnią wersją konkretnego mięsa.
Ok.3/4 kg żeberek
2 duże cebule
3-4 papierówki
1/2 szklanki soku z papierówek
sól, pieprz , majeranek suszony
nieco świeżego rozmarynu i oregano
olej do smażenia
Pokrojone na nieduże kawałki żeberka posypałam solą, pieprzem i majerankiem. Obsmażyłam na brązowo na rozgrzanym oleju w towarzystwie pokrojonej na ósemki cebuli. Podlałam niewielką ilością wody i dusiłam pod przykryciem. Gdy mięso było prawie miękkie, podlałam sokiem jabłkowym, wrzuciłam papierówki pokrojone w ćwiartki , bez gniazd nasiennych i świeże zioła. Mięso z jabłkami dochodziło w rondlu pod pokrywką jeszcze około 10 minut.
Sos wyszedł rewelacyjny, jabłka dodały mu i mięsu świeżości i smaku lata. Na zdjęciu żeberka są w rondelku, który dostałam w prezencie od koleżanki. Mimo, że czasem dostaję takie prezenty, uzupełniam sama zasoby kuchennych sprzętów. Ostatnio znalazłam ciekawe na http://witeks.pl/
Papierówki już się kończą, ale mam w zapasie jeszcze nieco przepisów z ich wykorzystaniem. Uwielbiam ten smak, kojarzący się nieustannie z latem, i na słodko i na wytrawnie.
Smacznego !
Źródło:http://grazynagotuje.pl/zeberka-duszone-z-papierowka-i-cebula