Wykonanie
O tym, że
jabłka pasują do
wieprzowiny przekonałam się już dawno. Toteż kiedy w sezonie papierówkowym kupiłam ładne
mięsne żeberka z niewielką ilością kości, to pod koniec duszenia dorzuciłam nieco tych pysznych letnich jabłuszek, pokrojonych w ćwiartki. Dodały
mięsu delikatności, tym bardziej, że wykorzystałam nieco naturalnego soku z tych
jabłek do podlania
mięsa. W towarzystwie
cebuli i
majeranku smaki ładnie się połączyły. Nie smakowały tak ciekawie, jak papierówki z grilla, które kiedyś robiłam , ale były pyszną letnią wersją konkretnego
mięsa.Ok.3/4 kg
żeberek2 duże
cebule3-4 papierówki1/2 szklanki soku z papierówek
sól,
pieprz ,
majeranek suszonynieco świeżego
rozmarynu i
oreganoolej do smażeniaPokrojone na nieduże kawałki
żeberka posypałam
solą,
pieprzem i
majerankiem. Obsmażyłam na brązowo na rozgrzanym
oleju w towarzystwie pokrojonej na ósemki
cebuli. Podlałam niewielką ilością
wody i dusiłam pod przykryciem. Gdy
mięso było prawie miękkie, podlałam
sokiem jabłkowym, wrzuciłam papierówki pokrojone w ćwiartki , bez gniazd nasiennych i świeże
zioła.
Mięso z
jabłkami dochodziło w rondlu pod pokrywką jeszcze około 10 minut.Sos wyszedł rewelacyjny,
jabłka dodały mu i
mięsu świeżości i smaku lata. Na zdjęciu
żeberka są w rondelku, który dostałam w prezencie od koleżanki. Mimo, że czasem dostaję takie prezenty, uzupełniam sama zasoby kuchennych sprzętów. Ostatnio znalazłam ciekawe na http://witeks.pl/Papierówki już się kończą, ale mam w zapasie jeszcze nieco przepisów z ich wykorzystaniem. Uwielbiam ten smak, kojarzący się nieustannie z latem, i na słodko i na wytrawnie.Smacznego !