Wykonanie

Na przyjazd mojej córki zrobiłam dwa ciasta z
płatkami akacji, które teraz pięknie kwitną, aromatyzowane
syropem z tychże kwiatów. To zwykłe było jasne- pokażę niebawem. Teraz chcę się pochwalić wegańskim , które upiekłam w formie babeczek. Mimo braku
jajek wyrosły pięknie . Ja przeważnie do ciast wegańskich dodaję
mus owocowy- tym razem był z przetartych
wiśni z kompotu. Dodatek
kakao aż się prosił, a
płatki i
syrop akacjowy dodały mu pięknego aromatu.szklanka
mąki1/3 szklanki
cukru1, 5 łyżki
kakao1/4 szklanki
oleju1/3 szklanki
wody gazowanej1/2 szklanki przecieru
wiśniowegołyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
syropu z akacji i garść
płatków akacjowych kwiatów
Mąkę,
kakao,
cukier,
proszek do pieczenia i
płatki akacji wsypałam do miski i wymieszałam. Dodałam mieszając łyżką
olej, przecier
wiśniowy,
syrop z akacji i
wodę gazowaną ( dla lekkości). Wymieszałam dokładnie. Piekłam około 15minut w 180 C, do suchego patyczka. Starczyło tego na 3 średnie babeczkowe foremki, takie 12 cm średnicy, wypełnione do 2/3 wysokości.Ciasto smakowało nie tylko Wegance. Pięknie wyrosło, wyszło puszyste. Na pewno powtórzę je , może z innymi
owocami.Smacznego !